De glemte eller genopdagede tangovideoer og dansere

– Af Martin Nymann, Ejer og underviser M2tango Studio

Youtube og Facebook er godt for meget. En af de ting, som jeg synes er mest interessant ved disse sociale medier, er alle de tangovideoer som man pludselig har tilgang til og kan blive inspireret af.

Et af de seneste fænomener omkring videoupload på disse medier, som jeg er “kommet til” at bruge meget tid på, er videoer med tidligere tiders store dansere fra en svunden tid. Nogle har åbenbart siddet inde med disse videoer og har redigeret og digitaliseret dem til stor glæde for os andre.

I den her blog vil jeg give nogle henvisninger til nogle af alle disse guldklumper og give mine egne personlige kommentarer til hvorfor de er interessante. Den første interessante ting er for mig “nye trin” som jeg ikke har set før men måske læst om eller trin som bliver lavet i en helt anden udformning af disse her gamle maestros. Under Cristina Ciacono’s profil på Facebook kan man finde mange gamle klip. Bl.a. et hvor den kendte milonguero Petroleo giver tips omkring et trin som kaldes “quebrada”.

Et andet klip på Youtube synes jeg er rigtig interessant, og har desuden løst et længere og irriterende mysterium for mig. Jeg har tit spurgt mig selv hvad kunne de her ældre tangodansere virkelig? Ikke mindst i forhold til den nuværende generations æstetik og koreografier. Men da jeg så online casino australia klippet her med Pupi Castello og Graciela Gonzales og især måden de tager baglænstrinet på, gik det op for mig, hvor meget historie, følelse og indlevelse de lægger i et så “simpelt” trin. Tjek det ud.

En tredje ting med videomaterialet er at se hvor meget tangoen i sig selv har udviklet sig. Især i forhold til æstetikken omkring tangoens bevægelser. Her i et klip med en af scenetangoens “fædre”, Antonio Todaro som danser med Milena Plebs.

Især hans bevægelser kunne nok være mere “rene” hvis man brugte nutidens optik. En anden interessant detalje ved det her klip er at se det koreografiske/stil element som bliver kaldt for Doble Frente som ikke længere bliver brugt eller har fået en anden betegnelse. Ganchoerne og voleos har også fået mere frihed siden en anden af de store, Pepito Avellaneda & Suzuki udførte dem.

Heldigvis er der mange som efterhånden har gjort et kæmpe stykke arbejde i at samle disse videoer på deciderede kanaler på YouTube. En af de første som lavede en decideret youtube tvkanal var Ney Melo. I hans samling findes der rigtig mange fine videoer. Og ikke mindst er der rigtig mange sjove og kritiske kommentarer i kommentarfeltet omkring hvad er det “rigtige” og hvad som er Villa Urquiza. En anden som har mange fine klip er en Marisa Galindo. Den tredie som har samlet mange klip sammen er Tangodeoro, hvor der blandt andet er klip fra det berømte Broadway show “Tango Argentino” som fik tangoen på verdenskortet igen.

Som sagt er der mange klip af varierende kvalitet. Se dem, nyd dem og studer dem.online pokiesHvis du har nogle gamle klip liggende derhjemme så “post” dem gerne her på bloggen. Det kan være at nogen har optaget nogle af de første shows af Argentinske tangodansere som har gæstet Danmark eller hvis I selv har været så heldig at optage nogen i Argentina for nogle år siden. Udover at disse videoklip inspirerer til egen undervisning og dans så er det en vigtig historisk dokumentering af den argentinske tangodans. Det er svært at finde både skrevet materiale samt filmmateriale som kan kaste lys over dansens udvikling som dans og kunst. Nu er der en chance for at det sker.

Til at slutte af med vil jeg gerne henvise til mit favoritklip i forhold til musikken og orkestrene. Nemlig et med Juan D’Arienzo hvor man ser hvorfor hans musik er så fabelagtigt energifyldt. Hans dirigeren med orkesteret er fænomenalt. Nyd det og tag energien med næste gang du danser til D’Arienzo.