En glemt tangoguldklump i Nijmegen

“Her må jeg danse igen”, tænkte jeg første gang jeg var i “El Corte”, men af uransagelige årsager skulle der gå meget lang tid før jeg kom tilbage.

En kold vinterdag i februar kørte jeg og min veninde mod Holland for at tilbringe weekenden i tangoens navn. Efter mange overvejelser70-305 omkring snefyldte veje besluttede vi os for, at det nok skulle gå.

Vi begav os ud på den 8 timer lange køretur ned igennem Danmark og Tyskland for at til sidst nå til Nijmegen, en mellemstor provinsby, der ligger en 150 km fra Amsterdam.

El Cortes dansegulv er kun 100 m2, men der bliver danset tæt og der er plads til mange flere end man skulle tro.

El Corte: Det er ikke første gang jeg besøger El Corte. For 10 år, da jeg var ny i tangoverdenen, var El Corte det sted mange af de entusiatiske københavnske tangodansere tog hen i deres ferier.

Hvis du ikke kender til El Corte, så er stedet grundlagt af Eric Jörrisson, der driver det sammen med sin partner Henry og en fast stab af undervisere.

Grunden til El Cortes popularitet i Københavns tangomiljø for 10 år siden, var, at dette sted startede en hel ny tangobevægelse i Europa. En trend, der blandede milonga med social hygge, undervisning og sleep over.

El Cortes idé er senere blevet forsøgt kopieret i lignende versioner af mange andre, og nu er der jo efterhånden mange marathoner og minifestivaller i samme dur. Jeg har selv deltaget på flere af disse, men oplever at det desværre nogen gange bliver en fest for en eksklusiv gruppe af dygtige dansere, som prøver at overgå hinanden på dansegulvet.

Det er netop dette, der er grunden til at jeg gerne vil fortælle dig om El Corte. Stedet rummer stadig den dag idag en helt specielt stemning og energi, som er noget af det der fascinerer mig ved at P2090-095 gå ud at danse tango. Der er flow på dansegulvet, musikken er i top og du møder et godt miks af tangodansere fra alle verdenshjørner i alle aldre aldre og danseniveauer.

Chained Salon: Vores formål med rejsen var arrangementet “Chained Salon”. Den har eksisteret siden 1991 og er El Cortes faste mødested for tangoafhængige fra hele Europa og USA.

Salonen starter lørdag eftermiddag og der er i bogstavligste forstand “lås på døren” inden arrangementet åbnes. Salonen kan maksimalt have 250 personer af gangen, og det er blevet så populært, at man skal melde sig til flere måneder i forvejen for at være sikker på at komme ind.

Mange af danserne kommer derfor allerede fredag aften for at undgå den over 15 meter lange kø lørdag eftermiddag. Dem der ikke har reserveret eller ikke er kommet i god nok tid bliver nødt til at tage til den nærliggende by Arnhem, hvor der arrangeres en ekstra milonga.

Ovenover ses balkonen, hvor der er sovepladser, bibliotek og tv-stue. Nedenunder danses der i caféområdet.Du kan v?lge mellem tre flotte velkomstbonuser og starte med stil, uanset om du er til spilleautomater eller du foretr?kker de klassiske spil sasom roulette og blackjack.

Højdepunkter: For at vende tilbage til min tangorejse, så var jeg heldig at have mange højdepunkter og dejlige oplevelser på denne tur.

Fredagen aften tog jeg en drop-in time med Eric sammen med alle de nyankomne. I timen stod vi så omkring 70 mennesker og jeg tænkte “hold da op, det bliver da et kaos med alle de folk”.

Af en eller anden grund gik det helt fint, måske fordi at danserne er vant til at være mange eller måske fordi temaet for undervisningen var: “lav dine ochos på minimal plads”. I hvert fald fik timen gjort mig klar til dansegulvet på den efterfølgende practica.

Noget af det jeg synes er rigtig hyggeligt i El Corte er, at man går rundt og småsludrer og drikker kaffe og øl imellem dansene inde i caféområdet. Det er muligt fordi dansegulvet er afsides cafeén, og det betyder, at der ofte er ligeså meget snak og aktivitet i caféen som der er fest på dansegulvet.

De fleste køber et klippekort til drikkevarer og når der ikke er nogen bartender går man selv op og tager det man vil have og krydser af på sit kort. Det bliver til mange kaffe og øl og snak. Snakken går i sofaer og lænestole, mens folk slænger sig og kigger på hvad de andre går og laver.

Eric Jörrison er her ved at blive klippet i El Cortes omklædningsrum, hvor gæsterne børster tænder, sætter hår og lægger make-up.

Alt er ikke “lutter lagkage og paradisisk tango” på El Corte. Det er ikke altid at man lige får de danse man vil have eller bliver en del af den “interessante gruppe”, men min oplevelse er, at El Corte er et godt sted at tage hen, hvis man hygger sig med small talk og har lyst til kombinere det sociale med dansen.

Det, at det sociale er i centrum betyder også at folk der kommer flere gange på El Corte opfører sig lidt som om de kommer hjem til deres venner, når de træder ind af døren. Det skal man lige overveje om man er til. Hvis man er, så åbner nogle ture på “Chained Salon” dørene for at man får sig en masse gode dansekontakter rundt om i verden.

Morgenmaden spises sammen på spisebordet i cafeén, der til lejligheden foldes ud til tredobbelt størrelse.

En anden god oplevelse var at være på et sted hvor der konsekvent bliver danses tæt stil. Specielt søndag eftermiddag hvor jeg var godt danset igennem blev flowet på dansegulvet virkelig godt. Denne eftermiddag satte vi rekord med 90 dansene par, og det var det største antal dansere samlet samtidig nogensinde på det 100 m2 store gulv!

Det lyder måske lidt vildt, men helt praktisk kan det fungere, fordi der bliver danset i tre rækker hele vejen rundt. Desuden er der meget opmærksomhed fra You are not going to pay for being shouted at, aren’t you?How much drivers education online is enough? Don’t expect you get under the wheel right away. danserne omkring at holde sin plads og fremdrift i rækken. Jeg må indrømme, at jeg startede med at snyde mig lidt tværs over hjørnerne i salen. Det er ikke nogen god idé, og er lidt en dårlig vane jeg har fra København ; )

Det er helt sikkert en udfordring at være så mange mennesker på så lidt plads, men når man får det til fungere, som jeg fik denne søndag, er det en følelse af at alle danserne i rummet deler bevægelserne og musikken sammen. Det skal bare prøves.

Studiet har sit helt specialindrettede fodbadespa til trætte fødder.

Jeg vil varmt anbefale at tage til El Corte. Min oplevelse er, at det i Danmark er blevet lidt overset de sidste par år. El Corte er specielt spændende at tage hen som opvarmning til Buenos Aires eller, hvis man vil prøve noget andet end de store Europæiske festivaler.

Nedenunder har jeg skrevet nogle god råd til dig, der gerne vil vide mere. Håber I får nogle gode tangoture og skriv gerne en kommentar med jeres egne favoritsteder nedenunder.

Hvis du har lyst til at tage undervisning med Erik Jörrison, men ikke lige kan komme forbi Nijmegen foreløbig, kan du tage workshops med ham den 27. & 28. marts, hvor han underviser på Tangoskolen i København. Det er Navina, som arrangerer workshoppen. Læs mere om dem her.

Mange gode hilsner og tangominder

Martin F.

Facts om Chained Salon:

 • Det er en god idé at reservere en plads en til fem måneder før I skal afsted ellers er kan man ikke være sikker på at komme ind.
 • Der er gratis entré. Drikkevarer, morgenmad og natmad er meget billigt.
 • Salonen er normalt den første weekend i måneden.
 • Salonen starter lørdag eftermiddag kl. 15 og fortsætter til kl 03. Søndag eftermiddag danses der videre i Arnhem som ligger en 20 minutters kørsel derfra.
 • Der kommer folk fra hele verden for at danse og mange rejser månedligt til Holland for at komme på salonen.
 • Aldersgruppen er meget blandet. Hovedparten er dog mellem 30 og 50 år gamle.
  Læs om Chained Salon på El Cortes hjemmeside.

Facts om El Corte:

 • Europas nok ældst fungerende tangostudio. Det har eksisteret i 23 år.
 • Faderen til tangomaratoner og en af de første steder som arrangerede sleep-overs og mad og hvor tangolokalet blev “reden”.
  Ledet at Eric Jörrisson, som har lagt grunden til stedets helt egen tangofilosofi.
 • Hovedparten af El Corte”s lærerstab har ikke ændret sig i snart 20 år.
 • Det sker altid et eller andet i lokalerne for der er 350 faste elever om ugen og 300 elever til privattimer og drop-in hold om måneden milongaer og practicaer.
 • El Corte har en udover en dansesal , et stort caféområde, et fodbaderum, en stor balkon med sovepladser, et TV og boghjørne, en sovesal og en stor tagterrasse. I bygningen overfor er planlagt et ældrehjem for pensionerede tangodansere.
 • El Corte har mange forskellige dansearrangementer som er værd at besøge. Af nogle af dem kan nævnes: Marts / Doble Ocho Festival; maj / Mayday; Juli / International Week; december / X-Mass ball i juleferien.

Gode råd inden du rejser til El Corte:

 • Overvej om du er typen der kan sove på en madras i en sal med snesevis af tangodansere eller om du hellere vil bo på hotel.
 • Meld dig ind i El Cortes yahoogruppen “Friends of El Corte“. Der er nyheder, informationer om arrangementerne og beretninger fra gæster.
 • Gå ind på El Cortes hjemmeside og læs om fremtidige arrangementer i kalenderen.
 • Hvis du mangler en rejsevejledning kan du finde den her
 • Hvis du ikke vil køre kan det betale sig at rejse med fly i øjeblikket hvor priserne er helt nede på 860 kr. tur/retur til Amsterdam (Tjek: www.momondo.dk)