roller

Tangoens Roller

Hvad skal det hedde? Fører og følger? Herre og dame? Leader og follower?

Jeg kalder det Dame og Herre. Og det har en lille smule med kønsroller og milongaens koder at gøre, og i endnu højere grad at gøre med de forskellige kvaliteter, der ligger i dansens roller og at sætte pris på dens andens rolle og opgave.

For mig er Fører og Følger simpelthen ikke nuanceret nok. Jeg synes ikke, at de dækker alle de spændende nuancer og kvaliteter, der ligger i de to roller. Ordet følger er for mig med til at skabe en passiv rolle. Damen følger ikke bare, men er aktivt medskaber af dansen med sin måde at udtrykke sig musikalsk og æstetisk i hver eneste bevægelse. (OBS: det er ikke det samme som at dynge pynt over det hele, eller gå imod føringen).

Det samme gælder for ordet Fører. Man fører ikke blot i den rolle; frem for alt DANSER man, mens man inviterer og lytter til sin partner. Dansen tilpasses partneren, og Herren følger på den måde også sin partner. Jeg ser alt for mange, som fører en hel masse trin, og så glemmer at danse selv. Der kommer en optagethed af, om man ‘får det man bestiller’ hos sin partner, i stedet for at tilbyde dem én at danse med.

For mig handler rollerne Dame og Herre om den energi, der er i rollerne. En mere blød, lyttende, fortolkende og feminin energi i Dame-rollen, og en mere grounded, beslutsom og maskulin energi i Herre-rollen. Og det kan netop være sjovt at lege med energierne og de forskellige roller, forfine energien – og bytte!

Det er jo ikke militæret, det hér; al respekt til dem – de gør det, de er gode til, pardans er noget andet… Det måtte meget gerne læne sig op ad det sociale, det æstetiske, musikalske, energetiske, personlige, endda kunstneriske, og dér må vi være hele mennesker, med mange nuancer og krinkelkroge. De udtrykkes – for mig – bedre ved ‘Dame’ (som er en person)  end ved ‘Følger’ (som er en funktion). Ikke at jeg vil definere, hvordan damer er; jeg vil blot åbne for at der er mere til tangoen end at udstikke og følge dessiner.

Nogle har deres grunde til at foretrække at kalde det Fører og Følger; jeg danser med stor fornøjelse Dame og Herre.

Abrazos
– Mette